Защо древните европейци изчезват преди 14500 години

Някои от най-ранните жители на Европа мистериозно изчезнали към края на последния ледников период и до голяма степен са заменени с други. Това установява нов генетичен анализ.

Находките са направени сред изкопаване на десетки древни останки, събрани в цяла Европа.

Генетичната оборот най-вероятно е в резултат на бързо променящия се климат, който по-ранните жители на Европа не успели да усвоят и да се адаптират.

Промяната на температурата по това време е била „огромна в сравнение с климатичните промени, които се случват в нашия век“. Не бива да се подценява и факта, че околната среда се променя доста драстично именно в тези години.

Усуканото родословно дърво

Европа има дълга и заплетена генетично наследствена история. Генетични изследвания показват, че първите съвременни хора, които излизат от Африка, някъде между 40 000 и 70000 години, се смесват с местните неандерталци. В началото на земеделската революция, между 10 000 и 12000 години, земеделските производители от Близкия изток заливат Европа, постепенно изместват местните ловци-събирачи. Преди около 5000 години, номадски конници наричани „Yamnaya“ излезат от степите на Украйна и се смесват с местното население. Към всички тези смесици народи от различни точки на света се добавя още една изгубена група от древните европейци мистериозно изчезнали народи преди около 4500 години, чиито останки са намерени през 2013.

Сравнително малко се знае за човешката окупация на Европа извън Африка и в края на миналият ледников период, преди около 11,000 години.

Изгубени родословия

За да получите по-добра представа за генетична наследство на Европа през този период на застудяване, учение анализирали митохондриалната ДНК – генетичният материал се предава от майка на дъщеря – от останките на 55 различни човешки вкаменелости между 35000 и 7000 години, идващи от другата страна на континент, предимно от Испания до Русия. Въз основа на мутации, или промени в тази митохондриална ДНК, генетиците са идентифицирали големи генетични популации или супер Хаплогрупи, които споделят далечни общи предци.