Видове стъкла на автомобили

За да се осигури по-добра видимост в автомобила се използва прозрачна материя наречена стъкло. Стъклото на прозорците на колата обаче не е обикновено. Такова съществува в много материи и видове, които в годините от създаването им са доказвали своите предимства и недостатъци, за да се отсеят само най-добрите.

Днес на пазара за авточасти могат да се намерят и всякакви допълнителни приспособления за комфорта по време на път. Едни такива свързани пряко с видовете стъкла за автомобила са водачи за прозорци-стъкла.

В зимни условия видимостта на водача е повече от значима. Ето, защо производителите на съвременни автомобили поставят отопление на стъклата не само за предно, но и за задно виждане. Такива работят с помощта на специални проводници и при някои модели се монтират дори чистачки на задното стъкло. Та дават надеждност и гаранция в изпълнението.

Сред популярните материали за изработка на стъкла за коли  са т. нар. многослойни стъкла. Съставени обикновено от 3 отделни стъклени листа, залепени с прозрачно пластмасово лепило. При счупване, ударили пропукване, това стъкло не се разкъсва на едри парчета, както това е характерно за обикновено стъкло, а се напуква на милиони малки частици, които остават слепени една с друга. За най-податливи на счупване се смятат предните стъкла на автомобила.

Стъклото за автомобила, както и водачите му се изработват по специални технологии. Така например за създаване на стъклен лист, когато той бъде изваден от пещта преминава през валци, за да добие определената дебелина. Следва процес на шлайфане, полиране и така се сдобива с нужната прозрачност. По-късно се нарязва, загрява и пресова в желаната форма. Загряването става на 650-700 градуса по Целзий и веднага се охлаждай, за да нарасне и здравината на стъклото. Закалените стъкла имат предимство пред обикновените и то се изразява в чупливостта им на хиляди малки парчета, които не са опасни за водача и пътниците, вместо на едри стъкла. Такива осигуряват повече сигурност.