Кой климатик да избера

Силата на климатика се определя въз основа на изчисленията и не зависи от нашите желания и предпочитания. Опитвайки се да запазите и купите климатик с по-ниска мощност, може да се оправдаете само с малко (10-15%) отклонение от изчислената стойност.

Избирайки климатик с възможност за отопление на въздуха и прекарване на допълнителни 100-150 долара, можете да се затоплите през есента и пролетта, като същевременно спестявате 65% от електроенергията. Въпреки това, не забравяйте, че за същите пари можете да си купите добър нагревател, който може да се лекува и през зимата. Според статистиката „топлите“ климатици се купуват няколко пъти повече от „студените“ климатици.

Климатизаторът с фреон, който е безопасен за озона, е с цена 10-15% по-висока в сравнение с аналоговия модел за фреон R-22, а разходите за инсталиране на такъв климатик се увеличават с 20-30%. В този случай използването на фреон, благоприятстващ озона, не засяга потребителските свойства на климатика.

Инверторен климатик: http://ddclima.bg/klimatik/stenni-klimatici/mitsubishi-electric-msz-ln50vgbmuz-ln50vg-onix-black спестява до 30% от електроенергията, по-точно поддържа зададената температура и по-малко шум. В същото време е много по-трудно да се произвеждат. Ето защо ние не препоръчваме да купувате инвертори от „народните“ марки. По-добре за същите пари за закупуване на конвенционален климатик първа или втора група – тя ще бъде по-надеждна.

Тъй като няма възможност за вентилация на въздуха за битови климатици, е необходима система за принудителна вентилация, за да се създадат удобни условия в климатизираните помещения.

В противен случай ще трябва периодично да отваряте прозореца за издухване на стаята.