дървеници

Възпроизвеждане на дървеници

Възпроизвеждане на дървеници – какво трябва да знаете, за да видите борба с тях

Ако патите с дървеници в дома си, трябва да знаете някои техни специфични особености. От начина на възпроизвеждане на дървениците, до еволюцията, която ги е довела до наши дни. Всичко може да е от полза в борбата с тези вредители.

Една от най-неприятните особености на дървениците е плодовитостта. Те се размножават и растат много бързо, увеличавайки популацията си възможно най-скоро. Както при всяко създание, процесът на оплождане и размножаване на потомство има свои собствени нюанси. Кои са те, предлагаме ви да научите сега. Статията е заимствана от сайта на фирма ПРЕВЕНТА.БГ.

Възпроизвеждане на дървеници

Поради високата хранителна стойност на човешката кръв, растежът на „ембриона“ вътре във възрастната женска става изключително бързо. Колкото по-добре се храни тя, толкова по-бързо ще се образува яйце, готово за снасяне.

Всяка женска може да се подложи на процеса на оплождане само веднъж в живота си. Мъжкият поставя своето семе в тялото на женската, което остава дълго в корема и се консумира постепенно. След оплождането женската се размножава през целия жизнен цикъл.

Оплождането става със сила. Мъжкият пробива корема с гениталния орган и въвежда клетките си в женската. Логично такъв жесток процес не може да възникне по взаимно съгласие. Мъжките са нечетливи при избора на партньор. Както показват наблюденията от направени изследванията, те извършват насилие не само, срещу жени, но и срещу други мъжки. Включени и нимфи ​​и хлебарки. Като цяло всички, които поне малко приличат на женски, са подходящи за ролята на потенциална жертва.

Женската снася от 4 до 10 яйца на ден. В условия на добро хранене ларвата на буболечката (нимфа) ще се излюпи от яйцето за 3-4 дни.

След пълноценно хранене, женската е в състояние да снася до 20 яйца еднократно, а за целия си живот – около 500. Най-удобните условия за размножаването на кръвосмучещи паразити са градските апартаменти. Има налична храна, много подслони, комфортна температура, без резки промени и необходимото ниво на влажност. Всичко, което е необходимо за възпроизвеждането на дървениците трябва да е на лице.

Тежкият метод на оплождане се е формирал по време на еволюцията, за да се увеличи оцеляването – в условия на продължително гладуване, което се случва редовно, женска може да използва яйца като храна. Благодарение на това цели популации са в състояние да оцелеят.

Нимфи в леглото – етапи на развитие на леглото

Нимфа се нарича не само митично създание от легенди и приказки. Това също е един от етапите на развитие на насекомите, по-специално на дървеницата. За разлика от възрастното същество, нимфата има прозрачно тяло и мънички размери. Тя не е в състояние да се чифтосва. Хитиновото тяло не променя размера си по време на растежа на тялото, така то трябва да се изхвърли и да се изгради ново.

В процеса на еволюция от ларва до възрастен, нимфата на дървеницата се хвърля 5 пъти. Една от най-отличителните черти е естеството на нейните ухапвания. Нимфата не е в състояние да инжектира лекарство за болка в раната, така процесът на „хранене“ е много болезнен за хората. След месец ларвата израства във възрастен и е готова за чифтосване. Тя ще продължи да се увеличава по размер, но вече без да сменя обвивките си.

Сами виждате, че когато знаете дори малко от начина на живот на тези насекоми, вредители в домовете на хората, ще е много по-лесно да водите борба с тях. Най-ефективният начин е, чрез наемане на професионални услуги от Превента ДДДД ЕООД.