Как да организирате килера с почистване на отпадъци

Как да организирате килера с почистване на отпадъци

Днес ще поговорим за почистване на отпадъци и не какво да е, а това от килера. Приготвянето на храна, готвенето и печенето стават по-приятни и ефективни задачи, когато нещата в кухненския килер са подредени. Да не говорим за факта, че всеки обича цветно кодиран, организиран килер с еднакви буркани/контейнери и тави за съхранение, нали?

Разбира се, важно е тук да се отбележи, че организирането на това пространство е само половината от задачата. Другото е да го поддържате в ред и да планирате редовно почистване на отпадъци. Освен това има различни видове килери като вградени рафтове, килери, шкафове с двойна врата, свободностоящи шкафове и др.

Как да организирате килера с почистване на отпадъци

Независимо къде съхранявате тези сухи храни и съставки, принципът на организиране остава същият. Най-първо трябва да направите основно почистване от отпадъци. Помислете и за това, че не може да оставите всички да се смесват и съхраняват на случаен принцип. Разбира се това, освен ако не искате да си губите времето в търсене на нещо конкретно или да изпаднат нещата, когато отворите вратата на килера.

С това казано, има много съвети как да поддържате организиран килера. В тази статия ще комбинираме най-добрите, за да ви помогнем да направите своето наистина добре организирано пространство! Започнете от почистване на отпадъци.

  1. Категоризирайте хранителните продукти

Не може да организирате хранителни продукти в килера си, без първо да ги категоризирате. За да направите това, трябва да изброите всички храни в килера си в съответната им категория. Това ще ви даде представа, колко място или брой рафтове/тави ще са ви необходими, за да съхранявате всяка категория артикули.

Въпреки, че всеки кухненски килер е различен и трябва да бъде категоризиран, според видовете хранителни продукти, които съдържа, ще намерите полезен списък по-долу, за да разберете как най-добре да категоризирате своите килери:

Подправки и билки;

Подправки на прах;

Продукти за печене;

Консервирани храни;

Ориз и зърнени храни;

Леща и бобени за готвене;

Ежедневни съставки за готвене;

Оцет, ябълков окислител, олио;

Протеин на прах;

Ядки;

Пакетирани храни – инстантни юфка, паста, спагети и др.;

Крекери и бисквити;

Закуски;

Бульончета за супа на кубчета/пакетчета.

В зависимост от размера на вашия килер или наличното пространство за настаняване на тези артикули, някои категории могат да се съхраняват заедно в една и съща кошница/кутия за съхранение.

  1. Купете контейнери, буркани и бутилки с подходящи размери

Отново, размерите и видовете буркани и бутилки за съхранение, които да използвате, ще зависят от това, какви хранителни продукти имате в килера си, броя на храните, които могат да бъдат прехвърлени в тези помощни средства за съхранение, и размера на килера. Ако не сте сигурни, от какво се нуждаете, най-добрият начин да определите това е като подредите и категоризирате артикулите си в килера, върху кухненския плот. След това си представете, в какво могат да се поберат и впоследствие как контейнерите/бурканите ще се поберат в килера.

Когато имате правилната представа, от какво се нуждаете, вземете предвид и някои от следните съвети:

Придържайте се към тема по отношение на материала (пластмаса, метал, стъкло и т.н.), стила и модела;

Поддържайте пропорции за еднакъв вид; т.е. изберете 2-3 различни размера;

Изберете бутилки и контейнери, които са сигурни, но лесни за отваряне за бърз достъп;

Прозрачното съхранение, винаги е предпочитано, за да намерите артикулите по-бързо и/или да проверите кои храни трябва да бъдат презаредени;

Отбележете броя на храните, които ще прехвърлите в тези контейнери за съхранение и отбележете приблизителния размер, необходим за същите;

Целият смисъл на закупуването на тези буркани и контейнери за съхранение е да поддържате нещата в килера си в ред, като същевременно създавате спретнат и еднакъв вид на цялото пространство.

  1. Използвайте помощни средства за организиране – кошници, тави, кутии и кошове за съхранение

Не всичко в килера ви може да бъде прехвърлено в нещо друго. Може да има определени пакетирани храни и консерви, които трябва да се съхраняват такива, каквито са и следователно трябва да бъдат организирани ефективно. Точно за това се използват помощни средства за организиране като тави, кошници и кошчета, защото те помагат да се разделят различните категории храна в килера ви. Въпреки, че повечето бутилирани съставки и консервирани храни могат да бъдат организирани на различни рафтове или в двата края на рафт, използването на тези артикули за съхранение в килера ви насърчава по-добрата организация и го поддържа да изглежда равномерно навсякъде. Трябва също така да помислите за инсталиране на стелажи от вътрешната страна на вратата за допълнително съхранение. Те могат да поберат бутилки с подправки и дребни хранителни продукти.

Отново, препоръчително е да се придържате към тема, когато купувате тави, кошници и кошчета, както и да ги съчетаете с темата и цвета на бутилките/бурканите, използвани за съхранение на съставки и хранителни продукти. Това също е вашият шанс да проявите креативност и да изберете контрастиращи цветове и/или да смесите и комбинирате за по-забавно изглеждащ килер!

  1. Организирайте с помощни средства

Преди да организирате килера, уверете се, че самото почистване на отпадъци е направено, както трябва. Помислете за това кои продукти се побират в контейнерите, бутилките и бурканите, които сте подготвили. Като направите това, ще разберете дали имате допълнително място за съхранение или трябва да купите още няколко артикула. Следващото нещо, което трябва да направите е да разберете каква е най-добрата употреба на вашите помощни средства за организиране по отношение на удобството, спретнатостта и реда. За изхвърляне на излишните неща, след почистване на отпадъци, проверете на този адрес: https://www.sofia.bg.services/pochistvane.

Освен това ще трябва да се уверите, че всичко се побира в килера, без да изглежда пренаселено или разхвърляно. Може да отнеме известно време, преди да успеете да организирате ефективно килера си; но след като го направите, поддържането на кухнята ще е много по-лесно!

  1. Използвайте етикети и цветни кодове

Решението две в едно за по-нататъшна организация на вашето кухненско помещение изисква използването на етикети с цветен код. Този тип добавя изпръскан цвят към пространството, като същевременно опростяват процеса по намиране и съхраняване на елементи. Например, ако имате две или повече категории хранителни артикули, съхранявани в една кошница/тава, използването на цветни кодове ще ви помогне да идентифицирате по-бързо къде даден артикул се намира, за разлика от четенето на етикета.

Първоначално по почистване на отпадъци ще отнеме известно време. С добрата организация обаче за вас и другите членове на домакинството ще е по-удобно и лесно да запомните кои цветове представляват конкретни категории храни. Така, след известно време ще харесате удобството да извадите цветно обозначено помощно средство за съхранение, за да намерите точно това, което търсите!

В обобщение:

Без значение, какъв вид килер имате, колко голям или малък, най-добрият начин да го организирате ефективно е като използвате всички съвети по-горе в комбинация!

Източник: SOFIA.BG.SERVICES