Домакинство за силните духом: 5 надеждни начина да направите дома си по-малко разхвърлян

Домакинство за силните духом: 5 надеждни начина за почистване на дома

Ако стаята е просторна и светла, тогава се мисли и диша по-лесно, а това става с почистване. И все пак, рано или късно във всяка къща се натрупват много неща, които заемат почти цялото свободно пространство.

В настоящата тема: „Домакинство за силните духом“ ще ви представим следните:

5 надеждни начина да направите дома си по-малко разхвърлян

На мнозина им се струва, че в такива условия, да направят къщата по-малко задушна, си е цяла наука. Всъщност е достатъчно да следвате, 5 прости правила, препоръчани от опитни домакини.

Подходящо разположение на мебелите

Има погрешно схващане, че мебелите трябва да бъдат поставени по стените. Смята се, че тогава стаята изглежда по-просторна. Въпреки това, за да избегнете ефекта от струпването на къщата си струва да използвате принципа на зониране. Това включва създаването на своеобразни „острови“, на които тези мебелни елементи, които могат да се използват едновременно или имат подобна цел, са разположени близо един до друг и не се разпръскват из стаята.

Важно е, да запомните основния принцип. Невъзможно е да поставите мебели по такъв начин, че да блокират прозореца. Естествената дневна светлина трябва да влиза в стаята и да я осветява свободно. Този подход създава илюзията за простор и между другото е необходим за здравето.

Вижте повече и за услуги по: Почистване на клошарско жилище.

Организирано съхранение

Най-често къщата изглежда претрупана не поради излишък от вещи, а поради неправилното им съхранение. Може да подредите обектите по-компактно, както следва:

Опаковки от домакински уреди

Тях, уви, трябва да съхранявате до изтичане на гаранцията им не си струва да изхвърляте кутиите, дори от съображения за чистота и комфорт в къщата. За да спестите място, те могат да бъдат поставени или скрити, например в килера.

Инструменти, неща за хоби и творчество, детски играчки

Всичко това се съхранява удобно в контейнерите на рафта. Най-добре е да купувате непрозрачни контейнери, така че съдържанието им да не се вижда.

Дрехи и обувки

Идеалното решение би било да разбиете гардероба на сезони и да евакуирате нещата. След изпомпване на въздуха от торбата обемът й ще намалее 3-5 пъти. Между другото, може да направите същото с възглавници и одеяла. Що се отнася до обувките, най-добре е да ги съхранявате на високи вертикални рафтове – първо, материалът няма да се деформира и второ, за да поставите рафт, на който да се поберат всички членове на семейството, ще ви трябва малко парче от антре с размери 30 × 30. cm.

Навикът да сглобявате нещата

Може да направите къщата по-малко разхвърляна, ако всяко нещо се върне на мястото му. Наред с това във формата, в която ще бъде подходящо за по-нататъшна употреба. Например, чаша чай не трябва да се оставя на масата на компютъра. Трябва веднага да се измие и да се постави в шкаф. Същото правило важи и за дрехите. След смяна на дрехите, тези неща, които трябва да се изперат, трябва да се занесат в коша за пране, а останалите да се окачат в килера.

Редовно почистване на излишното

Поне веднъж годишно и още по-добре – веднъж на всеки три или четири месеца трябва да извършите домашен одит и да се отървете от ненужните неща. Повечето само препълват пространството. Сред тях са:

Елементи от гардероба, които са излезли от мода или са износени

За да не захвърлят любимите си панталони, пуловери и рокли, хората се утешават с мисълта, че все пак ще ги носят, когато отиват в гората, на пикник или на село, за да садят картофи. Всъщност, това никога няма да се случи. Боклукът просто ще се натрупа и ще заеме място в килера. Нужно е почистване на дома.

Неизползвани мебели

Фотьойли, на които дори котка не седи, полупразни шкафове и рафтове, бодливи столове, наследени от баба ми и заточени в ъгъла. Всичко това не може да се нарече нито част от интериора, нито функционална мебел. Ако изпратите тези неща на сметището или ги продадете, около една четвърт от пространството ще бъде освободено.

Евтини сувенири и подаръци за сърцето

Милион различни дрънкулки, които не се вписват в дизайна на къщата, но все още са на рафтовете, събирайки прах. Това е, което трябва да изхвърлите, без съжаление.

Домакински предмети, които са загубили първоначалния си вид

Плочки с изрязани ръбове, напоени с кученца чехли, кухненски кърпи със сиво-кафяво-малинови петна, опърпани възглавници и други подобни. Подсъзнанието ни възприема като боклук, а не като домакинска необходимост. В резултат на това се създава ефектът от претрупването на къщата с всякакви боклуци. Добро решение е да изхвърлите всички излишни неща и да направите почистване.

Счупена техника

Ако дадено устройство е спряло да работи и собствениците на къщата за трети пореден месец не могат да намерят време да го поправят сами или да се върнат за ремонт, това означава, че лесно могат да се справят и без него. Няма смисъл да трупате „за всеки случай“ домашно складиране на смесители и ютии, настолни лампи със счупени абажури и неработещи слушалки.

Отпадъчна хартия

Тази дума съчетава – стари списания и вестници, безполезни книги, красиви кутии, които е жалко да се изхвърлят, минали календари и дори по-стари тетрадки с остаряла информация.

Просто обмислено пазаруване

Преди да отидете на касата с едно или друго нещо (няма значение дали е одеяло, чайник или играчка за куче), трябва да помислите седем пъти, дали наистина ви е необходимо. Ако липсата му не се отразява на качеството на живот на домакинствата, по-добре е да го оставите на рафта. Същото си струва да направите, ако никой в ​​семейството не изпитва нужда от определен предмет, но сега има добра отстъпка за него. Червената цена не е причина да купувате нещо. Така къщата ви няма да бъде затрупана с ненужни боклуци.

След като успеете да организирате почистване и подредба на нещата, след като се отървете от всичко, което е било излишно ще трябва да свикнете с новия начин. В началото това ще се окаже трудно и разстройството може да се върне, след няколко месеца. Въпреки това, не се отказвайте. Всеки път в къщата ще има все по-малко ненужни предмети и все повече и повече свободно пространство.

Източник: Evro.center